De wereld in twee delen

De wereld in 2 delen

Ooit was de wereld verdeeld in twee delen. Een helft was Spaans en de andere helft Portugees. Hoe is dit ontstaan en wat voor invloed heeft dat nog vandaag?

Stel, we delen de wereld in twee delen en zeggen dat de ene helft van Spanje is en de andere helft van Portugal. Lijkt me tegenwoordig onmogelijk, maar is dus wel gebeurd op 4 juni 1494. Toen waren Spanje en Portugal nog de machtigste staten van de wereld en ontdekten ze nieuwe werelden en stichtten koloniën. Nadat Columbus Amerika had ontdekt ontstond het verdrag van Tordesillas. Daarin bepaalde men dat alles(wat tot dan toe ontdekt was) ten westen van een bepaalde lijn (1770 km van Kaapverdië) van Spanje was en alles ten oosten van Portugal.

                                                  Bron: Wikepedia. Tordesillas (paars) en Verdrag van Zaragoza (groen)

De grens aan de andere kant van de wereld bepaalde men in 1529 met het Verdrag van Zaragoza en lag bij Australië. Later kwamen ook andere zeevarende naties, zoals Nederland, Engeland en Frankrijk de wereld veroveren. Zij weigerden deze indeling en ook Spanje en Portugal hielden zich niet meer aan de afspraken waardoor de verdragen niet meer nageleefd werden.

Spaanse en Portugese invloeden

Wat heeft destijds de wereld veranderd en wat voor Portugese en Spaanse invloeden zien we tot op de dag van vandaag? De lijn van het Verdrag van Tordesillas liep westelijk van Brazilië.  Dat is  de reden waarom de Portugezen de meeste invloed hebben op alles oostelijk van die lijn. De inwoners van Brazilië praten daarom Portugees  en de bevolking van de meeste andere landen van Zuid-Amerika Spaans. Daarom zie je ook veel Portugezen invloeden in Afrika, India en Indonesië. De Portugezen zaten eerst in Indonesië voordat de Nederlandse VOC ze verdreef. Toen ik op Bali woonde heb ik een beetje Indonesisch geleerd en het viel me op dat er veel Portugese woorden tussen zaten, zoals Natal (kerst).

Bron: Wikepedia. roze=Portugees, rood=Spaans

De Spanjaarden kregen alles westelijk van de lijn van het verdrag van Tordesillas. Vandaar dat je veel invloeden ziet in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. En de Filipijnen dan? De Spanjaarden schonden het verdrag en veroverden de Filipijnen. Het land was ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie. Californië werd Portugees omdat ze dit gebied laten ontdekten.

Guusje Hoek

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *