Hipsters, baarden en evolutie

Hipsters zijn een mode trend. En daar hoort ook de baard bij. Maar als teveel mannen een baard laten staan wordt het minder aantrekkelijk waardoor vrouwen weer op mannen vallen zonder baard. Diersoorten vallen op soortgenoten met een nieuw of ander uiterlijk. Daardoor behouden we genetische diversiteit in een populatie.

Ik woonde ooit in Canggu op Bali, het Hipsterparadise. Dé vakantie/reis bestemming voor de ultieme hipster. Het bevat alles wat een hipster wil: Surfen, yoga, hippe tentjes met biologische groentesappen en Deus…… Daar reden ze op hun motors rond met hun baarden, coole zonnebrillen en trendy hoeden. . In het begin vond ik ze nog wel echt ‘cool’, maar op een gegeven moment waren ze teveel en de ‘soort’ hipster veranderde ook…Ze werden een beetje irritant. Hipsters zijn nu ook ‘zo 2015’. Nu zijn de 90’er jaren weer helemaal hot en kun je weer met plateauhakken rondlopen. Waarom? Waarom bestaat er überhaupt  een modeverschijnsel zoals de hipster. En waarom vond ik die hipsters na een tijdje niet meer ‘cool’?

Afbeeldingsresultaat voor canggu bali hipster

Gezichtsbeharing en trends

Als we naar een voorbeeld van een modetrend kijken dan is het wel de baard. De mannelijke hipsters hebben een baard, maar tegenwoordig is iedereen een soort hipster en is het dus helemaal ‘in’ om een baard te hebben. De mode in gezichtsbeharing verschilt ook met de tijd. Bakkebaarden waren ‘in’ in 1853, bakkebaarden en snorren in 1877, baarden in 1892, en snorren van 1917 tot 1919. In de 70’er jaren was de hangsnor het helemaal, de jaren 80 worden gekenmerkt door de snor van Magnum P.I en in de jaren 90 was iedereen kaalgeschoren. En nu hebben we dus de volle hipsterbaard. Maar het zijn in dit geval de vrouwen die bepalen wat de nieuwe trend wordt, volgens wetenschappers van de universiteit Sydney in Australië.

Keuze van de vrouwtjes

Hoe meer mannen baarden dragen, hoe minder aantrekkelijk ze worden voor vrouwen, waardoor mannen zonder baard een voordeel hebben bij competitie, zeggen de wetenschappers . Vrouwtjes vallen op mannen met uitzonderlijke kenmerken. In het begin was de hipster met zijn baard dus nog aantrekkelijk maar mannen zonder baard zullen over een tijdje weer in de smaak vallen. Dat concludeerden de wetenschappers in hun onderzoek waar ze vrouwen en mannen naar verschillende plaatjes van mannen met verschillende lengtes baard lieten kijken. Baarden werden aantrekkelijker gevonden als ze zeldzaam waren bij de  getoonde plaatjes en kaalgeschoren gezichten als deze minder aanwezig waren. De voorkeur voor een uitzonderlijk uiterlijk is een bekend fenomeen in de evolutie dat ‘negatieve frequency dependent selection’ wordt genoemd en ook te zien is bij andere diersoorten.

Dieren vallen op anders en nieuws

Diersoorten willen graag iets nieuws of uitzonderlijks. De voorkeur naar iets nieuws zorgt voor meer genetische diversiteit en vergroot de overlevingskansen. Zo vallen mannen ook op bruinharige vrouwen als deze schaarser zijn, en de vrouwelijke guppy visjes op mannetjes met aparte kleurencombinaties op hun staart. Deze mannetjes hebben namelijk een grotere overlevingskans omdat hun predatoren visueel jagen en een ‘zoekbeeld’ vormen voor mannetjes met algemenere kenmerken. Dat concludeerde Robert Olendorf in zijn onderzoek naar guppy’s. Of guppy’s hun gedrag veranderen door hun uitzonderlijkheid en daarom meer in trek zijn bij de vrouwtjes moet nog verder onderzocht worden.

Economische crisis heeft invloed op de gezichtsbeharing

Mannen met baarden lijken ouder, mannelijker en dominanter dan mannen zonder baard. Het is ook aangetoond dat mannen meer gezichtsbeharing hebben als meer vrouwen dan mannen aanwezig zijn in de huwbare leeftijd. En ook een economische crisis heeft invloed op de beharing. Volgens Prof Rob Brooks van de universiteit van New South Wales zijn mannen competitiever als er minder werk te vinden is. ‘Na de Wall Street Crash in 1920 waren baarden helemaal ‘in’. Dus misschien heeft de recente financiële crisis wel invloed gehad op de comeback van de baard’, zegt hij tegen BBC news.

Conclusie: De crisis is al een tijdje voorbij, de hipster is teveel aanwezig, dus het wordt tijd voor iets nieuws! Scheer die baarden eraf en het wordt weer tijd voor de snor a la Magnum P.I….

Guusje Hoek

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *