Hoe zijn virussen ontstaan?

Virussen zijn overal. Omdat ze parasiteren op cellen zijn ze waarschijnlijk ontstaan na de opkomst van de eerste oercellen. We weten nog maar weinig over de evolutie van virussen, maar vermoedelijk zijn ze ontstaan uit cellen zelf.

In een glas zeewater zitten 150 tot 3.000 miljoen virussen en elke gram poep bevat een miljard virussen. Het geschatte aantal virussoorten wereldwijd is meer dan 100 miljoen, waarvan er nog geen 300 ontdekt zijn die ziekmakend zijn voor de mens. Ze zijn overal en hebben immens veel invloed op de evolutie van alle andere levenwezens. Ze zijn ook niet alleen maar slecht en ziekmakend, maar hebben ook een positieve invloed gehad. Zonder virussen zouden we zelfs niet eens leven (meer daarover in een volgend bericht). Maar hoe zijn virussen ontstaan? Hoe zijn ze geëvolueerd?

zeewater en virussen
In een glas zeewater zitten 150 tot 3.000 miljoen virussen

Eerst de cel en dan het virus?

De grote vraag onder wetenschappers is of virussen zijn ontstaan voor of na het ontstaan van de eerste cellen. Volgens bioloog Nasir moeten we voor een antwoord kijken naar de definitie van een virus. Virussen hebben geen eigen stofwisseling en kunnen zich niet zelf voortplanten, zoals cellen. Virussen zijn voor hun voortplanting dus afhankelijk van andere cellen. ”Volgens onze algemene definitie moet de oorsprong van een virus de oorsprong van parasitisme betekenen”’, schrijft hij in zijn artikel. Het virus is volgens Nasir waarschijnlijk ontstaan na het ontstaan van de eerste cellen. ”we nemen aan dat virussen pas ontstonden nadat cellen verschenen, aangezien cellen zowel de middelen zouden bieden om op te parasiteren als de middelen voor voortplanting”. Zonder cellen dus geen virussen. De volgende vraag is dan; Wanneer zijn ze dan ontstaan?

coronavirus
Het coronavirus

LUCA, de voorouder van alle cellen

”Ze zijn heel vroeg in de evolutie ontstaan”, schrijven Nasir en zijn onderzoeksgroep. ”Volgens ons zijn virussen afkomstig van ‘oude’ cellen die bestonden vóór de laatste universele gemeenschappelijke voorouder (LUCA)”. LUCA is een hypothetische, fossiele (uitgestorven) groep met eencellige organisme, die de evolutionaire voorouders zouden zijn van alle hedendaagse organismen. LUCA zou naar schatting zo’n vier miljard jaar geleden hebben geleefd, toen de aarde nog maar 560 miljoen jaar oud was. Van daaruit hebben cellen zich gespecialiseerd in bacteriën, de archaea en de eukaryoten (meercellige, zoals planten en dieren). Virussen zijn mee geëvolueerd en hebben zich gespecialiseerd om te parasiteren op die verschillende cellen.

Een bacteriofaag
Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen aanvallen. Ze komen overal voor waar bacteriën zijn, zoals op onze huid en in ons darmstelsel

Hoe zijn virussen ontstaan?

Er bestaan meerdere theorieën over hoe een virus precies is ontstaan. Volgens Nasir ontstonden virussen direct uit cellen. ”Oude RNA cellen waren de eersten die de voordelen ontdekten van parasiteren en voortplanting via vrijgekomen deeltjes (bijv. Blaasjes). Geleidelijk aan gingen de oude cellen achteruit naarmate de vrijgekomen deeltjes volledig in staat werden om de cyclus van invasie en ontsnapping te herhalen in cellulaire lijnen die samen leefden”, schrijft hij.

Hoe het virus uit een cel is ontstaan is nog heel onduidelijk. Het is heel moeilijk om de evolutie van een virus te bepalen omdat virussen heel snel muteren en ze DNA uitwisselen met andere cellen. Zo bestaat 8% van ons genoom uit viraal DNA. We weten dus eigenlijk nog maar weinig over de oorsprong en evolutie van virussen. Bij de huidige corona uitbraak volgen de wetenschappelijke inzichten elkaar snel op, waardoor we steeds meer te weten komen over virussen. ”Virussen blijven een belangrijke rol spelen in de evolutie van cellen en oefenen een enorme druk uit op de menselijke gezondheid en de wereldeconomie”, schrijft Nasir. ”Het actualiseren van onze opvattingen over de oorsprong en definities van virussen kan ook helpen om ons denken over het risico van het ontstaan ​​en de verspreiding van nieuwe virale ziekten te verduidelijken.”

Wil je meer weten over evolutie van virussen? Kijk dan naar evolutie van het coronavirus en de vleermuis, de toekomst van het coronavirus, hoe muteert het coronavirus of kijk binnen de categorie microbiologie

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...