Waarom bestaat gender (identiteit)

Je gender (identiteit) gaat over hoe je je voelt: een meisje, een jongen, ergens ertussenin, allebei, geen van beide of nog iets anders. Het is een spectrum en genetisch. Verschillende evolutietheorieën verklaren waarom het bestaat.

Het teken van bigender. Bigender is het hebben van twee genders.

Wat is jouw gender? Mijn geslacht is vrouw, maar vroeger wou ik een jongetje zijn. Ik speelde oorlog in het bos met mijn broertje en zijn vriendjes, ik had kort haar en vond het verschrikkelijk als ik weer eens van mijn moeder een jurk aan moest. Ik heb zelfs gehuild dat ik geen jongetje was. In de pubertijd veranderde dat en werd ik vrouwelijker. Ik droeg hakken en veel make up. Tegenwoordig voel ik me vrouwelijker (of mannelijker) dan op andere dagen, maar toch voel ik me in het algemeen wel meer vrouw. Maar hoezo voelen we ons man of vrouw? Waarom bestaan transgenders, is het genetisch en wat voor rol heeft evolutie op onze genderidentiteit?

Wat is jouw gender?

Bij mensen heb je mannen en vrouwen. Maar biologisch gezien is de wereld niet zo zwart-wit. Je hebt ook intersekse personen. Zij hebben een set geslachtskenmerken die niet volledig onder ‘mannelijk’ of volledig onder ‘vrouwelijk’ vallen. Zo heb je vrouwen zonder baarmoeder en mannen met een vagina. Maar dit zijn biologische kenmerken. Je hebt ook verschillen in genderidentiteit. Je voelt je mannelijk of vrouwelijk, maar sommige vrouwen voelen zich man (nelijker) en sommige mannen voelen zich vrouw (elijker). Of je bent non-binair; iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw. Ook kan je genderidentieit veranderen met de tijd. Gender, kortom, is niet binair, het is meer een spectrum.

Wat is jouw gender?

Verschillende genderidentiteiten zijn van alle tijden

De laatste tijd is er veel maatschappelijke en politieke aandacht voor genderidentiteit. Zo was gisteren toevallig in het nieuws dat De Verenigde Staten voor het eerst een paspoort uitgegeven hebben waarop het gender van de houder is aangemerkt met een X. Dat is voor mensen die genderneutraal zijn. Maar het is geen westers modern ‘modeverschijnsel’ zoals vele denken. Het is iets van alle tijden en culturen. Zo is de transgender niet weg te denken uit grote delen van Azië. Van India tot Japan, bestaat een eeuwenoude traditie van personen die tot het derde gender worden gerekend, en die als zodanig soms zelfs een gerespecteerde maatschappelijke positie hebben.

Is gender genetisch?

Als transgenders altijd al hebben bestaan en het overal voorkomt, is het dan genetisch? Om deze vraag te beantwoorden is veel onderzoek gedaan bij tweelingen. Volgens Jenny Graves, professor in de genetica, is daarbij een substantiële genetische component gevonden.”Er zijn berichten dat identieke tweelingen veel vaker hetzelfde zijn (dat wil zeggen zowel beide transgender als beide cisgender) dan twee-eiige tweelingen of broers en zussen. Dit is waarschijnlijk een onderschatting, aangezien een (van de twee) tweeling misschien niet als trans uit de kast wil komen, waardoor de concordantie wordt onderschat”, zo schrijft ze in de conversation.

Volgens Graves zijn heel veel genen betrokken bij genderidentiteit. ”Dat betekent dat we onder beide geslachten een verspreiding van een meer vrouwelijke en meer mannelijke identiteit zouden verwachten. Dat wil zeggen, in de algemene populatie van mannen zou je een reeks identiteiten verwachten, van sterk mannelijk tot meer vrouwelijk. En onder vrouwen in de bevolking zou je een spreiding zien van sterk vrouwelijke tot meer mannelijke identiteiten. Dit zou naar verwachting transvrouwen opleveren aan de ene uiterste kant van de distributie en transmannen aan de andere uiterste kant.” Dat toont dus ook weer dat gender een spectrum is, net zoals seksuele voorkeur.

Waarom bestaat gender (identiteit)?

Maar waarom bestaan die verschillen in genderidentiteit? In het algemeen plantten transseksuelen zich minder voort dan cispersonen (mannen die zich man voelen en vrouwen de zich vrouw voelen). Als genderidentiteit genetisch is roept dat de vraag op hoe deze identiteit in stand wordt gehouden in de populatie als ze het product is van minder nakomelingen.

Er bestaan verschillende evolutionaire theorieën over genderidentiteit en evolutiebiologen zijn het niet altijd met elkaar eens, maar een van de redenen zou kunnen zijn dat de natuur nou eenmaal van diversiteit houdt voor het geval dat de omstandigheden veranderen. Niet alle vrouwen vallen op mannen die sterk en stoer zijn. Er zijn genoeg vrouwen die op zachtaardigere mannen vallen. En ook niet alle mannen vallen op lieve verzorgende vrouwen. Ook stoere ‘mannelijkere’ vrouwen zijn in trek bij mannen. De seksuele selectie houdt de genderdiversiteit in stand.

Een andere theorie is van Graves. Zij stelt dat vrouwelijke familieleden van transgenders zich vaker voorplanten dan gemiddeld. Dat ziet ze ook bij homoseksuele mannen. ”Homomannen delen hun ‘male loving’ genen met hun vrouwelijke familieleden. En het blijkt dat vrouwelijke familieleden van homoseksuele mannen inderdaad meer kinderen hebben.” Moeders. tantes en zussen van homoseksuelen zijn gemiddeld vruchtbaarder. De groep genen die coderen voor homoseksuele geaardheid, kan op andere momenten een sterk reproductief voordeel hebben. Misschien dat vrouwelijk mannen ook hele vrouwelijke zussen hebben die gemiddeld vruchtbaarder zijn.

Hoe het ook zij….Genderidentieit is dus een spectrum en geen modern modeverschijnsel. Heel vreemd dat ik vroeger een jongetje wou zijn is het dus niet.

Bonnen: The conversation, cambridge, frontiersin

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *