Waarom bestaat homoseksualiteit?

Homoseksualiteit is iets heel natuurlijks. Het is mogelijk geëvolueerd om sociale, niet om seksuele redenen.

In bijna de helft van alle landen ter wereld is homoseksualiteit strafbaar. In sommige landen krijg je zelfs de doodstraf, terwijl het eigenlijk iets heel natuurlijks is. Ook bij vogels en andere zoogdieren komt het veel voor. De bonobo’s zijn koning in het verzinnen van standjes met hun seksegenoten en bij de chimpanzees is een derde van de seksuele activiteiten tussen mannetjes. En ook bij de mensen is homoseksualiteit te vinden in alle culturen en is het van alle tijden. Bij de oude Grieken was homoseksualiteit zelfs zo normaal dat ze er geen woord voor hadden. Je had gewoon seks met iemand, met mannen en vrouwen.

Homoseksualiteit is erfelijk

Homoseksualiteit bij de oude grieken
Homoseksualiteit bij de oude grieken

Maar waarom bestaat homoseksualiteit? Wat is het nut? Hoe ontstaan homoseksualiteit? ”Omgevingsfactoren spelen een rol”, zo bioloog Savolainen. De invloed van hormonen in de baarmoeder hebben invloed op je seksuele voorkeur. Epigenetische processen beïnvloeden de gevoeligheid van je hersenen op het hormoon androgeen. Maar homoseksualiteit heeft ook een erfelijke component. Tweelingstudeis hebben aangetoond dat homoseksualiteit voor 30% erfelijk is bij mannen en ongeveer 60% bij vrouwen. Vanuit evolutionair perspectief is dat bijzonder omdat bi- en homoseksuelen zich veel minder voortplantten dus zou de evolutie die eigenschap weg moeten evolueren. ”Dat is de Darwinian paradox”, zo Savolainen in zijn artikel.

homoseksualiteit
Regenboogvlag

Biseksualiteit is de norm

Maar zo een paradox is het helemaal niet, schrijft Savolainen. Er bestaat namelijk niet zoiets als een homo-gen. Bij seksuele voorkeur zijn meerdere genen betrokken, waardoor seksuele voorkeur niet bestaat uit alleen homoseksueel of heteroseksueel, zo Savolainen. ”Het is een variabele eigenschap variërend van exclusief homoseksueel tot alle gradaties van biseksueel naar exclusief heteroseksueel.” Er zijn meer mensen biseksueel dan alleen exclusief hetero- of homoseksueel. De biseksuelen geven de genen door aan hun kinderen. Vanuit biologisch standpunt zijn we eigenlijk bijna allemaal in verschillende mate biseksueel.

Ook heeft biseksualiteit evolutionaire voordelen. Het zorgt voor een socialere sterkere binding. Seks dient niet alleen voor voortplanting maar heeft ook sociale voordelen. Het zorgt voor verbondenheid, verminderde agressie betere communicatie en sterkere groepsvorming. Soorten zoals de bonobo evolueerden om seksueel gedrag in veel sociale contexten te gebruiken. Dit resulteert in een toename van seks in het algemeen, meer diversiteit in de context van seks, meer voortplanting en ook een toename van homoseks. En ook bij mensen zou dat zo kunnen zijn. Bij de oude Grieken zorgde het voor betere groepsvorming en ook hebben mannen en vrouwen seks buiten de vruchtbare periode van de vrouw. ”extreem heteroseksuelen zijn minder sociaal. En dat zou evolutionair nadelig kunnen zijn”, zo Savolainen.

homoseksuele-mannen

Omdat alleen homoseksualiteit niet leidt tot voortplanting en extreme heteroseksualiteit dus ook nadelig is ligt het voor de hand dat biseksueel gedrag evolutionair gezien het voordeligst zou moeten zijn. Culturele taboes tonen ons echter niet de ware aard van onze soort. Diep van binnen zijn we misschien allemaal zoals de oude Grieken. ”Biseksualiteit is biologisch gezien de norm.”

Bron: Savolainen, The conversation

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    Homo’s sterven binnen 1 generatie uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *