Waarom houden kinderen van snoep?
Kinderen houden van snoep omdat ze een biologische voorkeur hebben voor voedsel met veel calorieën. Die hebben ze nodig voor hun groei. Tegenwoordig is er een overschot aan zoetigheid, waardoor obesitas, met alle gevolgen, op de loer ligt.
Het sinterklaasseizoen is weer begonnen. De pepernoten, taaipoppen, en chocoladeletters liggen weer in de schappen. De mooiste tijd van het jaar voor de kids. Maar ook buiten sinterklaastijd eten kinderen liever snoep dan broccoli. Hoe komt dat toch?
Voorkeur voor snoep
De meeste mensen hebben een voorkeur voor zoet. Ons smaaksysteem is geëvolueerd om de voorkeur te geven aan energierijk voedsel dat zoet smaakt en potentiële gifstoffen, die vaak bitter smaken, af te wijzen. Maar kinderen hebben een nog veel heftigere voorkeur voor zoetigheid.
In alle culturen hebben kinderen een grotere voorkeur voor zoetigheid dan volwassenen, volgens geneticus Danielle Reed. Kinderen hebben meer calorieën nodig omdat ze groeien.”De relatie tussen een zoete voorkeur en groei is logisch, want door groei neemt de caloriebehoefte toe. Kinderen zijn geprogrammeerd om van zoete smaak te houden omdat het in een biologische behoefte voorziet door ze naar energiebronnen te duwen”, zegt ze tegen de ScienceDaily.
De zoete voorkeur was goed voor kinderen in een omgeving met beperkt voedsel. Daardoor aten ze energierijk, gezond zoet voedsel zoals fruit. Tegenwoordig, in het tijdperk van massaproductie, is de voorkeur schadelijk. Kinderen eten te veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals snoep, die rijk zijn aan toegevoegde suikers of suikervervangers. Er is dus een mismatch tussen de oorspronkelijke biologische bedoeling van zoete voorkeur voor zoet bij kinderen en hun huidige voedselomgeving. Tegenwoordig is voedsel overal, lekker en zoet van smaak, en wordt in grote porties geserveerd. Het eten van een dieet dat rijk is aan toegevoegde suikers, verhoogd het risico van een kind op obesitas met als gevolg een hoge bloeddruk, diabetes en abnormale cholesterolniveaus.
Vanavond gaan we de schoen zetten. Daar stopt de sint dan toch maar een grote chocoladeletter in. Ook al is het ongezond, het is tenslotte maar een keer per jaar sinterklaas.