Zit reizen in ons bloed?

Aan het begin van de menselijke geschiedenis was reizen een gevreesde noodzaak, gevaarlijk en onaangenaam. Nu doen we het uit plezier. Schijnbaar kunnen we toch niet zonder. We hebben het nodig om ons nieuwsgierige brein te prikkelen.

Curaçao

Alles is anders dan thuis. De droge lucht ruikt zoet en naar zee. Het is lekker tropisch warm, maar door de lichte wind goed uit te houden. De zon schijnt in onze ogen en alle kleuren zijn vel. We zijn net aangekomen na een lange vlucht en nemen een taxi naar ons hotel. We zien het woestijnachtige landschap met cactussen en Aloë Vera aan ons voorbij trekken. De huizen zijn vervallen en hebben tralies voor de ramen. De mensen op straat hebben een Afrikaanse afkomst. Aangekomen bij het hotel duiken we meteen de azuurblauwe zee in en gaan snorkelen. De mooiste vissen zwemmen aan ons voorbij…..We zijn op Curaçao.

Hoe fijn is het om na corona weer te reizen? Zou je dat niet voor altijd willen doen? Stel je voor dat je het leven hebt zoals Floortje Dessing? Of dat je als wetenschapper de hele wereld over reist voor je onderzoek? Of ben je juist iemand die er niet aan moet denken en het liefst thuis blijft? Nederland is zeker ook mooi, maar andere landen prikkelen al je zintuigen omdat het nieuw en anders is. Niet voor niets gaat meer dan 85% van de Nederlanders jaarlijks op vakantie, waarvan driekwart naar het buitenland. Maar waarom houden we van reizen? Hoe reislustig zijn we eigenlijk van nature?

Reizen als noodzaak

Hittegolven zijn de dodelijkste natuurrampen ter wereld. Stel dat de klimaatverandering zo doorzet en we in Nederland, zoals nu in India, ook heftige hittegolven krijgen. Dat het buiten 50 graden is en je het thuis niet meer uithoudt. Ook kun je niet meer onder de koude douche springen omdat Nederland bijna zonder water zit. Ga je dan emigreren? Tegenwoordig vinden vast wel oplossingen met airco’s etc., maar vroeger was dat toch wel anders. Om te kunnen overleven, moesten onze voorouders zich verplaatsen omdat het klimaat veranderde, om hun voedselbron te volgen of om conflicten met naburige stammen te vermijden. Aan het begin van de menselijke geschiedenis was reizen een gevreesde noodzaak, gevaarlijk en onaangenaam – een laatste redmiddel in levensbedreigende omstandigheden. Op deze manier begonnen we zo een 70.000 jaar geleden vanuit Afrika de hele wereld te bevolken.

reizen als noodzaak
Reizen als noodzaak

”Maar ook toen we gevestigde samenlevingen kregen bleven we reizen”, zo schrijft Matthew Niblett in het boek ‘Wy travel‘. ”Met de uitvinding van het wiel en de domesticatie van kamelen en paarden ging reizen sneller en makkelijker. De handel tussen goederen werd een motivator voor reizen.” Reizen we dan het alleen uit noodzaak? Of spelen ook andere factoren een rol?

Avontuur en nieuwsgierigheid

Jaarlijks emigreren meer dan 150.000 personen vanuit Nederland naar het buitenland. Droom jij ook wel eens over een verhuizing naar het buitenland? Misschien heb je het al gedaan. Gewoon omdat het spannend is, een avontuur, uit nieuwsgierigheid, de hoop op een beter, mooier leven. Dat waren ook de drijfveren van mensen die meededen aan de grootste emigratie die de wereld ooit heeft meegemaakt. Tussen 1850 en 1910 vond een massale verplaatsing van mensen van Europa naar de Nieuwe Wereld plaats. Meer dan 2 miljoen mensen per jaar staken de Atlantische oceaan over op zoek naar avontuur, een nieuw leven en goudkoorts. Stel je voor dat je met je huifkar de grote lege vlakte van Amerika intrekt en een stuk land uitzoekt om je eigen huis te bouwen.

Reizen voor avontuur en nieuwsgierigheid
Reizen voor avontuur en nieuwsgierigheid

”We reizen niet alleen voor veiligheid of om voedsel te vinden, maar ook uit nieuwsgierigheid” zo Niblett. We beklimmen de Mount Everest, reizen naar de zuidpool en vliegen naar de maan. Nu hoeft het natuurlijk ook weer niet zo extreem. Zelfs een fietstochtje in een andere buurt maakt je al wat gelukkiger. Niet alleen omdat fietsen ons fysiek gezond houdt, maar ook omdat we altijd weer iets nieuws ontdekken. ‘Het gaat erom dat je in een andere omgeving bent waar veel dingen fris en nieuw zijn’, zo psycholoog en reiziger Ap Dijksterhuis. ”Op reis is je brein soepeler, opener, beweeglijker maar ook rustiger en evenwichtiger’, zo schrijft hij in zijn boek ‘Wie niet reist is gek‘. ”Van alle manieren om onze geest te masseren, is reizen de meest weldadige.” Reizen maakt ons creatief. Heb je niet ook juist de beste ideeën als je op reis bent?

De mens heeft altijd gereisd en zal het altijd blijven doen. Het zit in ons bloed. Het is bijna een een eerste levensbehoefte. Ik was ook heus niet de enige in de lucht die dag dat ik naar Curaçao vloog. Dagelijks vliegen rond de 100.000 vliegtuigen over de aarde met daarin 6 miljoen passagiers die bezig zijn hun nieuwsgierige brein te bevredigen.

.

Bronnen: https://www.travelandleisure.com/airlines-airports/number-of-planes-in-air

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *