Het genetische verschil tussen mij en een Aboriginal

Genetische verschillen tussen mensen

 

Hoeveel verschil ik van een Aboriginal? Of van mijn Nederlandse buurvrouw? Volgens wetenschappers verschillen we allemaal nauwelijks van elkaar.

Hoeveel verschillen de mensen genetisch wereldwijd? Ik zal genetisch vast meer verschillen van een Aboriginal dan van mijn buurvrouw, maar volgens Amerikaanse wetenschappers hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Individuen kunnen genetisch meer lijken op individuen van een andere populatie dan van individuen binnen de eigen populatie. Genetisch lijken we allemaal dus best veel op elkaar.

Een kleine populatie migreert uit Afrika

Mensen zijn voor 99,9% identiek aan elkaar. Dat komt omdat de moderne mens nog niet heel oud is, waardoor nog niet veel tijd is geweest om ons te differentiëren. Daarnaast migreerden we maar met een ‘paar’ (waarschijnlijk 10.000 vruchtbare) mensen uit Afrika om de rest van de wereld te bevolken. We bestonden uit een kleine populatie met weinig genetische diversiteit. In Afrika bleef de populatie groot waardoor de genetische diversiteit daarom ook nog steeds het grootst is.

 

 

Onderzoekers van het 1000 genome project hebben onderzoek gedaan naar de genetische variatie wereldwijd. Uit het onderzoek konden de wetenschappers herleiden dat alle populaties van de wereld een gezamenlijke ontstaansgeschiedenis hebben van ongeveer 150.000-200.0000 jaar geleden. De toekomstige Europeanen, Aziaten en Amerikanen zijn ongeveer 60.000 jaar geleden uit Afrika vertrokken. Hoe onze reis uit Afrika verliep en wat voor invloed andere mens-achtige uit die tijd op ons hadden lees je in mijn bericht ‘Wat ben jij een neanderthaler‘.

Door onze gezamenlijke reis uit Afrika zijn we voor 99.9% identiek. Wat ons uniek maakt, is een miezerige 0,1% van ons genoom. Van dat kleine verschil van 0,1 procent is 94 procent de variatie tussen individuen uit dezelfde populatie, volgens bioloog Feldman. ”Individuen uit verschillende populaties verschillen slechts zes procent”, schrijft hij in zijn artikel. Ik kan dus meer lijken op iemand uit een andere populatie dan iemand binnen mijn populatie.

Maar…….de variatie in verschillen is heel groot

We zijn dus voor 0,1% niet identiek aan elkaar. Dit lijkt misschien onbeduidend, maar het menselijk genoom bestaat uit drie miljard basenparen – wat betekent dat 0,1% nog steeds gelijk is aan drie miljoen basenparen.

In die drie miljoen verschillen liggen de veranderingen die je rood haar geven in plaats van blond, groene ogen in plaats van blauw of je risico op hartaandoeningen etc. Je zou denken dat de 0,1% die ons uniek maakt – alleen op bepaalde plaatsen verschijnen, zoals genen voor lengte of erfelijke ziekten zoals diabetes. En dat de andere 99,9% – vast was. Dus dat de 0,1% die bij mij anders is, min of meer dezelfde 0,1% was die bij jou anders is. Maar het blijkt dat de 0,1% DNA die tussen mensen verschilt, niet altijd dezelfde 0,1% is: variatie kan overal in onze genomen voorkomen.

Eén groep wetenschappers die naar 10.000 mensen keek, vond in feite varianten op 146 miljoen unieke posities, of ongeveer 4,8% van het genoom. Een andere groep verzamelde het DNA van 15.000 mensen en vond 254 miljoen varianten, ongeveer 8% van het genoom. En als we de genen zouden bekijken van 100 miljoen of alle zeven miljard mensen op de planeet zullen we veel meer genen vinden die kunnen variëren. Dit betekent dat mensen veel meer variatie in verschillen hebben dan we eerst dachten.

 

Mijn Buurvrouw

Hoeveel verschillen de mensen genetisch wereldwijd? En hoe zit het nou met mijn buurvrouw?  Zij, een Aboriginal en ik hebben dus gemeenschappelijke voorouders die uit Afrika migreerden. We lijken genetisch 99.9% op elkaar, maar de manieren waarop deze verschillen kunnen voorkomen is heel groot. Ik kan meer op een Aboriginal lijken dan op haar. Of lijkt zij op de Aboriginal?

Guusje Hoek

Voor meer informatie over de verschillen tussen mensen zie mijn recensie over Human diversity of bestel direct:

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

  1. trefwoorden: schreef:

    Hallo! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedankt voor dit zeer nuttig artikel u!

  2. Louise schreef:

    wat! Ik weet er nu al veel meer over, bedankt

  3. Henk van der Linden schreef:

    Beste Guusje,
    Dank voor je interessante artikel. Heel goed om zulke cijfers weer even op een rijtje te hebben. Toch vraag ik me nog wel één en ander af. Want wat heb je nu eigenlijk beweerd? Dat het begrip ras een zinsbegoocheling is? Of althans geen enkele rol speelt? Bij de indeling van het dierenrijk hoort de mens tot de gewervelden, en zo verder, tot aan de soort homo sapiens. Bij honden bijvoorbeeld gaat dat net zo, tot aan de soort Canis familiaris. Tussen honden zijn er grote verschillen in verschijningsvorm – men spreekt dan van rassen. Aan die rassen worden ook allerlei eigenschappen toegeschreven. Vind je dat nu verkeerd, en zou dat eigenlijk niet mogen? Want hoe zit dat dan bij mensen? Ik vraag het me gewoon af.
    Mvg, Henk

  4. Guusje Hoek schreef:

    Beste Henk,
    Bedankt voor je vraag.
    Het heeft even geduurd, maar ik heb je vraag beantwoord in de vorm van een nieuw bericht.
    Zie waarom we hondenrassen niet kunnen vergelijken met ‘mensenrassen’
    Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik dat graag.
    Groetjes Guusje

  5. lina schreef:

    The blog and data is excellent and informative as well

  1. 28 september 2020

    […] genetisch meer verschillen binnen een populatie dan tussen verschillende populaties (zie ook mijn bericht). Uiteindelijk is er dus meer verschil in IQ van personen binnen een populatie dan tussen […]

  2. 29 september 2020

    […] mijn bericht over verschillen tussen mensen vroeg een lezer het volgende: ”Bij de indeling van het dierenrijk hoort de mens tot de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *