De wonderbaarlijke wereld van kwantumdeeltjes
Kwantumdeeltjes kunnen op meerdere plekken tegelijk zijn, door muren reizen en ze kunnen direct met elkaar ‘communiceren’ op grote afstand. Het heeft me een tijdje gekost om het te accepteren, maar bevatten doe ik het nog steeds niet. Volgens de beroemde natuurkundige Richard Feynman ben ik gelukkig niet de enige: ”Als je denkt dat je de kwantummechanica begrijpt, dan heb je het niet begrepen.” Maar omdat het niet te bevatten is vind ik het juist een heel boeiend onderwerp.
Verstrengeling en wormgaten
Wat ik het mooiste vind is verstrengeling. Deeltjes die zich op afstand van elkaar bevinden kunnen met elkaar communiceren zonder meetbare signalen door de lucht te sturen. Als een deeltje verandert, verandert ook het verstrengelde deeltje direct. Delftse wetenschappers is het gelukt om deeltjes op 1,3 km afstand te laten verstrengelen. Maar dat is nog niks vergeleken met wat ze in theorie kunnen. Dan kunnen ze lichtjaren van elkaar vandaan zijn en verstrengeld zijn. Hoe kan dat dan? Dankzij wormgaten! Dat vermoeden natuurkundigen van universiteit Stanford. Zij stellen dat als deeltjes verstrengeld zijn er automatisch een wormgat ontstaat die de twee deeltjes met elkaar verbindt. Een wormgat verbuigt de ruimte tijd en verkort de route.
Deeltje is op meerdere locaties tegelijk
Een ander wonderbaarlijk kunstje van kwantumdeeltjes is dat ze op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn en ook in verschillende toestanden. Ze draaien tegelijkertijd verschillende kanten op. Dan zijn ze in superpositie. Zodra we ze observeren vervalt dit kunstje en is het deeltje nog maar op 1 locatie, omdat de atomen van het meetinstrument het deeltje verstoren. Hieronder een filmpje over superpositie en het beruchte experiment van natuurkundige Schrödinger:
Deeltje kan door muren heen
Deeltjes kunnen ook nog door barrières heen door een proces dat tunnelen heet. Dat komt omdat deeltjes zowel deeltjes zijn maar ook golven. En doordat het ook golven zijn kunnen ze door objecten heen stromen, net als de geluidsgolven van de buren door je muur. Alleen bij geluid zijn het de trillingen en bij deeltjes is het nog wat complexer.
Dankzij bovengenoemde kunstjes van de kwantumdeeltjes bestaat het heelal, de aarde en leef ik. Door (nieuwe) ontdekkingen in de kwantummechanica ontstaan ook nieuwe vakgebieden en toepassingen zoals de kwantumcomputer, de kwantumchemie en de kwantumbiologie.
Guusje Hoek
Wil je meer leren over kwantummechanica, lees er dan een boek over:
WIE GELOOFT HIER NOU I N?
De reactie van Gert van der Boel getuigt van iets waar veel mensen last van hebben, namelijk ‘domheid’. Kwantummechanica is niet iets om in te geloven, maar is een wetenschappelijk onderdeel van de natuurkunde. Wiskundig te bewijzen theorieën, die al vanaf het begin van de 20e eeuw werden ontwikkeld door grote geleerden zoals Einstein, Bohr en meer.
Een goede tip inderdaad van de blog-auteur … lees er een boek over in plaats van domme reacties te plaatsen.
Mijn reactie werd ingegeven door het feit dat ikzelf universitair docent ben en wel vaker met dit soort reacties wordt geconfronteerd. Ik adviseer de website-houder dan ook domme reacties zoveel mogelijk te weren.